Beszoktatás

Legtöbb szülő számára aggodalmat okoz, hogy gyermekét „féltve őrzött kincsét” addig megszokott környezetéből kiszakítva idegenek gondozására bízva, bölcsődei ellátásba adja. Számos negatív sztereotípia, félelem él ezzel kapcsolatban. A bölcsődébe kerülés nemcsak a gyermeket viselheti meg, hanem sok esetben a szülőt is. A beszoktatással járó nehézségeket teljes mértékben nem lehet elkerülni, ellenben az ismeretlen környezethez való alkalmazkodás időszakát könnyebbé lehet tenni. Közös cél vezérli a szülőt és a kisgyermeknevelőt, ami optimális esetben összekovácsolja őket. A bizalom, jó kapcsolat kettőjük között folyamatosan épül ki, ami elengedhetetlen a jövőre nézve.

A kisgyermeknevelő és a gyermek közötti pozitív kapcsolat alakulásában nagy szerepet játszik a szülővel történő fokozatos beszoktatás, illetve a saját kisgyermeknevelői rendszer. A beszoktatás általában 2 hétig tart, a gyermek egyéni igényeihez igazodik. A szülői jelenlét fokozatos csökkenésével párhuzamosan a kisgyermek alkalmazkodva hozzászokik az új környezetéhez, valamint kisgyermeknevelőhöz fokozatosan elkezd kötődni.

Javaslataink a bölcsődei beszoktatáshoz:

 • Fontos, hogy a szülők pozitívan álljanak a bölcsődéhez. Mivel a szülő bizonytalanságát a gyermek is megérzi és nyugtalanná válik.
 • Ha a bölcsőde napirendje eltér az otthon megszokottól, akkor célszerű a beszoktatást megelőző időben közelíteni a két napirendet egymáshoz, hogy a váltás ne legyen túl megterhelő a gyermek számára.
 • Kérjük a szülőket, hogy a beszoktatás során, az előre megbeszélt időpontra pontosan érkezzenek.
 • A gyermek szoktatását lehetőség szerint ugyanazon személy kísérje végig.
 • A szülő a csoportban töltött idő alatt elsősorban saját gyermekével tartson kapcsolatot, támogassa őt. Engedjük, hogy kifejezze érzéseit a változásokra - szabadjon a gyermeknek sírni, adjunk időt neki, ne sürgessük!
 • A gyermek beszoktatás során, az első időkben általában sírni szokott, ez egy természetes folyamat. Ezért ilyenkor nem szabad szülőként meghátrálni, inkább próbálják meg a helyzetet kezelni, hiszen a szülőktől való elválást a gyermeknek is fel kell dolgozni.
 • A szülő a gyermekkel megbeszélve, elköszönve tőle hagyja el a csoportszobát. Ezzel tudatosítja a gyermekben, hogy egy időre elmegy, de hamarosan visszaérkezik hozzá. Ezzel támogatva a gyermek biztonságérzetét.
 • Tudjuk, hogy az elválás nem könnyű folyamat, de kérjük, hogy a búcsúzások legyenek rövidek és határozottak.
 • Nagy segítséget jelenthet ebben az időszakban, egy kedves „vigasztárgy”, amihez gyermekük ragaszkodik, megnyugtatás céljából magához ölelheti. Anyaillatú párna, megszokott alvóka vagy plüssállatka segítenek a biztonságérzet kialakításában.
 • Beszoktatás alatt számítsunk rá, hogy gyermekük megváltozhat („anyás” vagy „hisztis” lehet) ez a változások természetes velejárója. Közösségben alkalmazkodnia kell, ezáltal estére elfáradhat, nyugtalanabbá válhat.
 • A beszoktatás ideje alatt csak annyi változás érje a gyermeket amennyi feltétlenül szükséges. Kerüljék a költözést, ne rendezzék át a gyermek szobáját. A beszoktatást megelőzően, ne vonja meg a cumit vagy az ujjszopást a gyermekétől, ne erre az időszakra tervezze a szobatisztaságra nevelést.
 • Ha még a gyermek anyatejet kap, ne a beszoktatás előtt pár héttel vagy nappal kezdjék el leszoktatni. Nehézséget okoz, ha úgy kerül a gyermek bölcsődébe, hogy otthon még napközben szopott. Bölcsődébe kerülés során a kisgyermek táplálkozásán is szükséges változtatni.
 • A beszoktatás menete irányt mutat, rugalmasan kezeljük, kiinduló pontnak tekintjük. Gyermekenként változó ütemben valósulhat meg. A beszoktatást megszakíthatják betegségek, egyéb tényezők, ebben az esetben a beszoktatás üteme visszaeshet.

S végül, ne felejtsük el: bölcsődei beszoktatás mindenki részéről sok türelmet, megértést és együttműködést kíván. Ehhez kívánunk sok sikert! 

/Forrás: Ferenczné B. Krisztina szakdolgozata és https://babafalva.hu/bolcsis-beszoktatas/

https://www.csaladinet.hu/hirek/gyerekneveles/kisgyerekek/27846/az_egyik_fel_szinte_biztosan_sirni_fog_-_avagy_beszoktatas_a_bolcsibe (kép)/